1. Se pare ca incep a aparea dovezi irefutabile ale faptului ca in Dacia, arhitectura si constructiile erau deja valori perene, realizarile fiind de inalta tinuta, dar si artele (in special realizarea multor sculpturi de mari dimensiuni, precum si a figurinelor sau bijuteriilor ori decorarea palatelor si templelor) constituiau apanajul unei culturi aflate la apogeu, ce generau opere de o mare frumusete.
Dovezile ne sunt furnizate, in ultima perioada, si de :
– Carlo TROYA (1784-1858) mare istoric si om politic italian, in a sa „Fasti Getici o Gotici” adica
„Istorie getica sau gotica” aparuta in faximil la Fundatia Gandirea, Bucuresti, 2013, editie ingrijita, si cuvant inainte, realizata de neobositul patriot, marele om de cultura Gabriel Gheorghe. Vezi si pag.7 unde se fac referiri cu privire la arhitectura, mentionandu-se precizarile facute de catre acelasi Carlo TROYA in alta lucrare a sa „Della Architettura Getica” precum ca „nici un popor din cele pe care grecii le numeau barbare nu are o istorie mai veche si mai certa ca a getilor”.
– Marija Gimbutas (om de stiinta american, profesor de arheologie la UCLA)care precizeaza ca „……Getii…. necuceriti de Traian, adica dacii liberi, nu intrerup nicicand practica arhitecturii lor nationale….”, context in care afirma, bazandu-se pe dovezi certe ca „stramosii nostri” (N.N. din spatiul Carpato – Dunarean) „au fost : constructori de temple, producatori de sculpturi si de figurine deoarece vechiul centru european Carpato-Danubian al metalurgiei cuprului si aurului, cca. 5500-3500 i.e.n.” se afla in regiunea pe care o denumeste „centrul Carpato – Dunarean”
– Dovezile stiintifice nenumarate si dotarile cu carbon ,care il determina pe profesorul Colin Renfrew sa afirme in articolul sau publicat in revista „National Geographic” din noiembrie 1977 ca este mai mult decat firesc faptul ca locuitorii din Dacia sunt realizatori de mari sculpturi si opere de arta in acest domeniu inaintea grecilor, deoarece locuitorii din arealul Carpato – Dunarean, cunoscand prelucrarea metalelor, aveau uneltele necesare cioplirii in piatra de pe la anii 4500 i.e.n., in vreme ce grecii dobindesc tehnologia prelucrarii metalelor si producerii de unelte pe la anii 2500 i.e.n.
Fata de cele mai sus prezentate suntem indrituiti sa consideram ca exacta afirmatia facuta de noi, pe acest blog, de mai multe ori, precum ca in Forumul Traiani ralizat dupa razboaiele cu dacii se afla statui originale din Dacia, o parte din acestea (8 statui magnifice si basoreliefuri) fiind preluate de catre Imparatul Constantin cel Mare si aplasate pe Arcul sau de triumf aflat langa Colosseum.
Afirmatia se sustine si prin faptul ca niciodata, nicaieri pe pamant, invingatorii dintr-un razboi, nu au realizat opere proprii (arhitectura, sculptura,etc.)in care sa isi prezinte invinsii ca personaje de inalta tinuta – vezi si sculpturile aflate la Vatican si alte muzee celebre ale lumii, nu numai pe Arcul lui Constantin din Roma – personaje de mare frumusete, imbracate si incaltate superb, cu un aer majestos natural. Ce parere aveti ?

2. In sprijinul afirmatiilor facute de catre Carlo TROYA sau Marija GHIMBUTAS (si multi altii) precum ca locuitorii din arealul Carpato – Dunarean „au folosit o scriere sacra incepand cu cel putin sfarsitul mileniului al VI-lea i.e.n.”, Deceneu fiind apoi cel ce „ii invata alfabetul…. si alte stiinte”, vin si afirmatiile multor alti autori, antici sau mai apropiati zilelor noastre, ce au studiat problematica civilizatiei si scierii folosite de catre aceasta populatie. Ca atare si acesti savanti pentru care corectitudinea era mai mult decat un crez, au afirmat ca populatia spatiului Carpato – Dunareano – Pontic a fost focar de cultura si civilizatie, printre acestia aflandu-se profesori si savanti maghiari de prestigiu care afima ca:
– In limba maghiara se afla 4243 de cuvinte populare romanesti ce au aceeasi pronuntie, acelasi inteles si scriere aproape identica (anul 1977 in carte publicata in Editura Kriterion de trei profesori maghiari);
– Academia din Ungaria confirma in anul 1982, prin publicarea studiului stiintific a profesorului B. Ferenc, faptul ca in limba vorbita de catre maghiari, in tara lor, se afla circa 2000 de cuvinte, folosite in mediul intelectual, preluate din limba romana, cuvinte ce au acelasi inteles, si aceeasi pronuntie cu a cuvintelor preluate din limba romana, QUOD ERAT DEMONSTRANDUM,IREFUTABIL ! Mai sunt si alte puncte de vedere ?

3. Fata de cele mai sus prezentate am avea marea rugaminte ca Academia Romana sa prezinte consideratiile sale; De asemenea am astepta raspunsul (la scrisoarea transmisa Academiei de catre noi) si punctul de vedere oficial al institutiei cu privire la faptul ca intr-un album, ce se doreste prestigios si de mare tinuta, se afirma ca NU pe teritoriul tarii noastre este locul de origine al culturilor Cucuteni si Gumelnita, ci ca originea acestor culturi milenare s-ar afla in Ucraina si Bulgaria.

Reclame