Ne-am intrebat de foarte multe ori, de ce ?

1. Nu a fost publicata, niciodata, o lista exhaustiva a artefactelor dacice gasite pe teritoriul tarii ! In prezent nenumarate artefacte -marturii istorice- se afla, ca valoroase exponate, in patrimoniul muzeistic a multor tari (vezi Austria, Italia, Rusia, Bulgaria, Ungaria si altele). Cu totul alta este situatia artefactelor romane aflate pe teritoriul tarii noastre, in legatura cu care s-au scris tomuri; in timp ce despre cele dacice se pastreaza in general o discreta si intelectuala tacere.

2. Ca si Sarmizegetusa Regia si Forumul lui Traian de la Roma se afla intr-o stare jalnica ?! O explicatie posibila este legata de faptul ca Imparatul Traian a inceput a fi dat uitarii (s-au ocultat) imediat dupa moartea sa, deoarece prin intreaga sa atitudine (relevata in realizarea Forumului) acesta a inteles a-i respecta pe dusmanii sai din Dacia, prezenta lor maiestoasa si de inalta tinuta ca personaje de admirat prin statuile dacilor din Forum (din care 8 statui de 3 metri, impecabil realizate si de mare frumusete au fost preluate de catre Imparatul Constantin si amplasate pe arcul sau de langa Coloseum) generand si respectul societatii din Roma antica pentru daci si Dacia aproape necucerita, care au furnizat bogatii colosale, ce au contribuit decisiv la redresarea imperiului, devenind astfel capabil de noi cuceriri. In acest context este de mentionat faptul ca este mai mult decat probabil ca statuile din Forumul lui Traian, ca si multe altele raspandite in Europa (vezi lucrarea domnului Leonard Velcescu in legatura cu subiectul) sa fi fost realizate in Dacia. Afirmatia se sustine si prin aceea ca suntem in postura de a reconsidera contributia dacilor in realizarea obiectelor de arta sau bijuteriilor ca obiecte de podoaba. La aceasta reconstituire ne-a ajutat chiar natura ce a doborat doi fagi seculari la Sarmizegetusa Regia dezgropand o matrita in care dacii isi realizau bijuteriile.

3. Starea jalnica in care se prezinta (si ne este prezentata) Sarmizegetusa Regia nu poate sa fie eradicata si cu ajutorul UNESCO sa ne relevam prezenta de prima marime in cultura si civilizatia universala ? Intelegem ca asa cum arata acum, Sarmizegetusa este rodul nepasarii, prostiei, sau a unui indelungat si bine orchestrat proces de ocultare a istoriei Daciei. Nu ar trebui a fi facute niste anchete din partea institutiilor abilitate ? In acest context se mai naste o intrebare si anume aceea legata de faptul ca exista un dezinteres major din partea tuturor celor ce au fost factori de decizie, de influenta, sau de actiune, in a readuce si a reamplasa artefacte relevante in locurile lor de origine chiar si la Sarmizegetusa. Oare de ce ? O explicatie este si cea legata de faptul ca actualii posesori nu vor sa se lipseasca de valorile ce costituie relevante puncte de interes pentru ei si pentru spatiile muzeale sau pentru spatiile pe care le decoreaza si doar atat ! Dar atunci de ce nu ne raliem solicitarii formulate de Egipt si inca 12 tari de a li se repatria artefactele ? In acest context consideram ca este bine de reamintit faptul ca probabil cea mai laborioasa si profesionala ancheta facuta in legatura cu Sarmizegetusa si spatiul dacic, a fost aceea efectuata de catre Imperiul Austro-Ungar in anul 1803, aceasta ancheta generand un amplu raport ce cuprinde date relevante. Tine cineva cont de ele ? De ce nu sunt prezentate in totalitate marelui public ?

4. Apropos de Sarmizegetusa Regia informatiile relevante prezentate pe Columna lui Traian, genereaza evident concluzia ca dacii nu traiau in/pe langa stani (cum se intampla si acum cu oierii in multe tari civilizate) ci traiau in complexe de cladiri, palate si cetati, inconjurate de puternice ziduri de aparare, cu accese bine pazite de pe turnuri si cu subterane bine intretinute, pe traseul carora se aflau si depozite bine pazite, in care se aflau bogatii fabuloase, dar si cele necesare traiului. De ce nu se abordeaza si prezinta, la nivelul cunoasterii de care trebuie sa beneficieze omul obisnuit, aceasta problematica mai mult decat datatoare de mandrie nationala onesta ?

5. Ocultarea marilor valori practicata in diverse forme si maniere precum :
– nedecopertarea tumulilor, spre a fi studiate si expuse cele descoperite .
– acoperirea imediata a sapaturilor efectuate pe traseul viitoarelor autostrazi ; vezi Turdas, Sibot, Tartaria etc. Nu au putut fi gasite alte solutii ce sa conserve descoperirile ?
– transfer de artefacte in strainatate, fara ca acestea sa mai fie inregistrate muzeistic in tara ; vezi disparitia coifului din aur descoperit la Turnu-Severin, coif geaman cu inca alte 4 coifuri din aur descoperite in diverse locuri de pe teritoriul tarii noastre.
– tinerea in depozite a unor valoroase artefacte, exemplificativa fiind neprezentarea catre marele public a Calaretului Dac in Armura, descoperit la Cugir. Si multe altele !

Reclame