Daca putem crede ca in Franta secolului XIII, locuitorii din Pirinei au fost atrasi de Catarism pentru ca,in primul rand, acei locuitori (in principal tarani) intelegeau putin limba si ritualurile bisericii de la Roma (deoarece slujbele erau tinute in latina de catre preotii bisericii crestin – catolice), este firesc sa putem crede si faptul ca locuitorii vechii Dacii, cotropite de romani nu ii intelegeau pe cotropitori ce vorbeau latina si nici pe cei ce vorbeau alte limbi (aflati in proportie covarsitoare in legiunile romane),drept pentru care dacii nu si-au insusit limba cotropitorilor; in final legiunile romane au trebuit sa paraseasca Dacia dupa 165 de ani, pentru ca nu se intelegeau cu locuitorii din Dacia, care din tinuturile Daciei neocupate (86 % din Dacia) ii si atacau permanent pe cotropitori.
Ne-au dorit supusii lor si nu s-a putut ! Deoarece insa cate odata, chiar si istoria ii condamna pe cotropitori, Imparatul Traian este considerat astazi ca nevaloros, drept pentru care este lasat in uitare, fara nici o sciere sau descriere a vietii si razboaielor sale. Dainuie doar Columna ce-i prezinta pe daci, pentru care romanii au avut un profund respect si multa teama. Sa speram ca dacii vor fi din nou ce au fost si mai mult decat atat.
N.B. Bine ca legiunile Romei si pospaiul de administratie al acesteia s-au dus pe pustii, cu toate ca au jefuit atatia ani aurul stramosilor nostri (si al nostru). Obiectele de aur si argint jefuite din Dacia fac si azi deliciul muzeelor sau colectiilor private din Italia si alte tari, iar parte din aurul jefuit, straluceste in/pe majoritatea edificiilor construite in Imperiul Roman. Alta parte din aur (de exemplu statuia lui Traian de pe Columna lui Traian) a luat cai nestiute sau nebanuite. Stie Vaticanul mai multe !?

Reclame