1. DIN CE IN CE MAI DES APAR IREPARABILE CONSECINTE ALE DORINTEI FIRESTI DE A AVEA AUTOSTRAZI, CONSECINTE GENERATE DE FAPTUL CA LOCALITATI GETO-DACICE SAU ROMANE SUNT PE TRASEUL ACESTOR AUTOSTRAZI.
EXEMPLIFICAM: TURDAS-ORASTIE CU UN SIT DE CIRCA 5000 ANI, SAU ROMOS-GERMISARA-ORASTIE CU UN SIT DE CIRCA 4000 DE ANI, ORI SIBOT-CUGIR CU UN SIT DE CIRCA 2000 DE ANI.
IN ACEST CONTEXT AVEM RUGAMINTEA CA AUTORITATILE SA IA MASURILE NECESARE DE CONSERVARE A VESTIGIILOR TRECUTULUI NOSTRU, ACTIUNEA PUTAND AVEA SUCCES SI PRIN SIMPLA ABORDARE A UNEI ALTE SOLUTII DE PROIECTARE PENTRU AUTOSTRADA IN ZONA RESPECTIVA ( CATEVA ZECI SAU SUTE DE METRI). ASTFEL, AR MAI PUTEA SA FIE SALVAT CATE CEVA DIN PATRIMONIUL ROMANESC, CE DEVOALEAZA PREZENTA NOASTRA MILENARA PE ACESTE MELEAGURI.

2. PE TRASEUL ACESTOR AUTOSTRAZI, SI IN ALTE LOCURI ( EX. TARGUL LAPUS ) AU FOST DESCOPERITE URNE FUNERARE DE MARI DIMENSIUNI, DIN CARE CONTINUTUL ( CENUSA ?) AR PUTEA RELEVA FAPTUL CA APARTINEA UNOR FIINTE URIASE. APRECIEREA NOASTRA PARE A FI CORECTA DACA LUAM IN CONSIDERARE NU NUMAI INFORMATIILE CE NE-AU PARVENIT IN LEGATURA CU EXISTENTA URIASILOR, CI SI RECENTA DESCOPERIRE ( CE SE PARE CA ESTE OCULTATA ) A URIASULUI DE CCA. 10 METRI DE LA ROSIA MONTANA.

3. IN ACEST CONTEXT NE INTREBAM DE CE SUNT OCULTATE INFORMATIILE CE RELEVA DESCOPERIRILE FACUTE LA:
– GRADISTEA DE MUNTE, UNDE AU FOST EFECTUATE SAPATURI DE MARI DIMENSIUNI ( 8MX6M- CONF.HUNEDOREANUL) . A FOST CUMVA ACOLO SARCOFAGUL UNEI MARI PERSONALITATI ?
– BISERICA SANT NICOARA, DIN CURTEA DE ARGES, UNDE AU FOST INTREPRINSE SAPATURI RECENTE. A FOST CUMVA ACOLO DEPOZITUL TEMPORAR AL UNOR PLACI DE AUR CU SCRIERE DACICA?
– CUGIR, UNDE SE PARE CA ACEL CAVALER DAC DESCOPERIT IN ZONA, PURTA ARMURA DE AUR. PENTRU ELUCIDARE AR TREBUI CA ARTEFACTUL AFLAT IN DEPOZITUL MUZEULUI DIN ALBA IULIA ( DACA SE MAI AFLA ACOLO), SA FIE EXPUS !
– GERMISARA, UNDE CA URMARE A CERCETARILOR ARHEOLOGICE AU FOST DESCOPERITE PLACI DE AUR CU SCRIERE ASEMANATOARE CU SRIEREA DACICA. DE CE SPECIALISTII MUZEULUI DIN DEVA NU INCEARCA DESCIFRAREA ACESTORA, CHIAR SI CU SPRIJIN DIN EXTERIOR ?
– SARMIZEGETUSA, UNDE ELEMENTELE DIN PIATRA TAIATE IN FORMA LITEREI ” T ” APARTINATOARE DISCULUI SOLAR AR PUTEA RELEVA INFORMATII ESENTIALE. DE CE TAC SPECIALISTII DIN DEVA ?!

DESIGUR AM DORI RASPUNSURI SI IN LEGATURA CU ALTE OCULTARI, PRECUM:

– CARE A FOST MOTIVUL INLOCUIRII STATUII DIN AUR A IMPARATULUI TRAIAN , AFLATA IN VARFUL COLUMNEI LUI TRAIAN DIN ROMA ? UNDE SE AFLA IN PEZENT ACEASTA STATUIE?
– CAND VA FI FACUT INVENTARUL OBIECTELOR ( MACAR A CELOR DE AUR SI ARGINT ) JEFUITE DIN DACIA SI DE PE TERITORIUL ROMANIEI SI CAND NE VOR FI ACESTEA RESTITUITE ? ACEEASI INTREBARE PUTEM SA O FORMULAM SI IN LEGATURA CU STATUILE DE DACI, JEFUITE DIN DACIA, AFLATE IN PREZENT IN DIVERSE MUZEE ALE LUMII. NE ALATURAM SOLICITARII CU PRIVIRE LA RESTITUIREA ARTEFACTELOR, FORMULATA DE CATRE EGIPT SI ALTE 12 STATE ?
– DE CE LUMEA ACADEMICA SI PERSONALITATILE POLITICE NU SUNT INTERESATE DE PRETIOASELE INFORMATII AFLATE PE PLACILE ( DE PLUMB, DE AUR ) DESCOPERITE LA SINAIA ? PRIN PRISMA CELOR DOVEDITE PANA ACUM, CHIAR SI BULGARII – CU CARE IN ULTIMA PERIOADA NE TOT AFLAM IN TANDEM – MANIFESTA UN INTERES MAI MULT DECAT STIINTIFIC FATA DE TRECUTUL LOR !

Reclame