Herodot, Dio Cassius, Dio Chrisostomus  si altii au lasat inestimabile dovezi despre geto-daci. Majoritatea  documentelor insa nu s-au pastrat.  Trebuie insa remarcat faptul ca la Institutul de Arheologie „Vasile Parvan” din Bucuresti se mai pastreaza aproximativ 32 de placi de plumb inventariate, cunoscute sub numele de „PLACILE DE LA SINAIA”. Aceste placi scrise in limba vechilor geto-daci, limba pelasga,  fac parte din Arhiva  Regatelor Geto-Dacice,  ca marturii incontestabile ale autoritatii statului Geto-Dac.
 
Informatiile de pe placi sunt cu atat mai valoroase cu cat ele ne dezvaluie continutul unor evenimente,  documente, asezari ale vremii        ( aliante, intelegeri, contracte intre regate si imperii, planuri, harti, ritualuri, denumiri, nume de conducatori, zeitati, preoti, regi, generali, strategii, tezaure, transporturi, obiective, palate, cetati, armate, culturi, animale, vegetatie etc). Toate acestea sunt prezentate intr-o ordine desavarsita cu detalii esentiale pentru acea vreme. Nimic din continutul placilor nu contrazice marturiile din documentele ramase de la marii istorici ai vremii, ci mai mult, vin sa completeze in detaliu fapte certe.
 In acest context nu intelegem inversunarea reprezentantilor de la Institutul de Arheologie ” Vasile Parvan” din Bucuresti care atribuind acestor placi calificativul de ” falsuri”, realizate de  somitati ale stiintei romanesti ( ori Hasdeu, ori Densusianu, ori Heliade Radulescu) oculteaza studierea informatiilor aflate pe aceste placi; dar chiar si asa placile trebuiau sa constituie o componenta de valoare inestimabila a operei acelui autor.
 Este greu de crezut faptul ca cele 32 de placi detinute de Institutul de Arheologie  ar fi putut sa fie creatia unei somitati a stiintei romanesti, dar cu atat mai greu de crezut este faptul ca somitatea ar fi creat aproximativ  80 de placi,  prezentate in fotografiile din cartea  domnului ing. Dan Romalo „Cronica geta apocrifa pe placi de plumb?”. Toate acestea sunt si mai greu de crezut daca tinem cont ca Tezaurul de la Sinaia ar fi fost mult mai mare, circa 514 placi (candva probabil de aur) dintre care jumatate placi mari (aproximativ un mp.). 
 Consideram ca este momentul a afla adevarul consemnat pe placi, ce constituie documente istorice  relevante.
Reclame