1. Suntem bucurosi ca propunerea noastra, cu privire la restituirea celor mai valoroase artefacte descoperite pe teritoriul vechii Dacii, aflate acum in multe muzee ale lumii (vezi punctul 2 din anul 2010, Revenim), a starnit diverse reactii, unele chiar de respingere, in contextul in care acest curent de opinie prinde din ce in ce mai mult contur, fiind considerat ca reparatoriu si normal din partea celor deposedati in decursul timpului de valori materiale si spirituale relevante, care de fapt ii si reprezinta.

Ca dovada a faptului ca lumea civilizata este preocupata de problematica, si spre exemplificare, vom face doar o scurta referire la celebrul Zahi Hawass, care anunta faptul ca anul viitor 12 tari se “vor reuni la Cairo (Egipt), pentru a alcatui o “lista de dorinte” care sa cuprinda obiectele raspandite in lumea intreaga a caror restituire o vor cere pe cale oficiala” (a se vedea si revista Historia nr. 97, ianuarie 2010).

Consideram ca se impune ca Romania sa nu lipseasca de la aceasta reuniune, drept pentru care rugam factorii abilitati a face toate diligentele necesare.

Reclame