1. In contextul reintrarii in atentia arheologilor a fortificatiei din epoca a bronzului de la Cornesti, important centru politico-militar al tracilor timpurii, nu se impune oare ca alaturi de echipa deja constituita (Alexandru Szentmiklosi, Dr. Bernard Heeb, Sarah Sherwood, Rudiger Krause, Florin Gogaltan, s.a.), sa existe si reprezentanti ai Presedintiei, Ministerului Administratiei si Internelor, S.R.I., S.I.E., Ministerului Justitiei si Ministerului Educatiei si Cercetarii ? Daca aceste structuri ne acceseaza, poate ne preiau ideea!

2. Consideram a fi, mai mult decat nimerit, ca prin eforturi comune, intr-un parteneriat public-privat, a se realiza si pune la dispozitia marelui public, un “Muzeu al Daciei” care sa contina o selectie a celor mai valoroase artefacte, descoperite pe teritoriul Vechii Dacii, aflate acum pe teritoriul Romaniei si in alte muzee ale lumii (ce au beneficiat atat de prestigiu, cat si material de pe urma acestei stari de fapt. Ex. Kunsthistorische/Viena, Louvre/Paris, Archaeological Exhibition of the Hungarian National Museum/Budapesta, Vatican s.a.).

Un astfel de muzeu care sa cuprinda artefacte originale (sau copii ale acestora) ar putea beneficia, pe suport informatic, de imagini ale unora din acele foarte valoroase piese descoperite pe teritoriul Romaniei, care deocamdata nu se regasesc in patrimoniul national. Desigur acesta ar putea sa se constituie ca un prim pas, care firesc ar trebui urmat de celalalt pas, si anume solicitarea de restituire, asa cum au procedat si alte tari cu istorie si patrimoniu valoros (vezi Grecia, Egipt s.a.).Pentru materializarea acestor idei ar putea sa fie utilizate si fonduri europene, nu-i asa?

3. Solicitarea de fonduri europene poate a fi judecata si prin prisma faptului ca (in opinia noastra) uriase valori (aur, argint etc) au fost folosite dupa cucerirea Daciei de catre romani, si inca circa 150 de ani dupa aceea, pentru “transferul civilizatiei romane” in Europa si ridicarea nivelului de cultura si bunastare a acesteia! Ca atare este corect ca acum la aproape 2000 de ani acesta “datorie” istorica sa ne fie – macar partial – returnata.

Reclame