Pentru ca apar semnale din ce in ce mai incurajatoare in legatura cu istoria reala, a se vedea de exemplu revista “Le Monde, Hors-Serie, L’Atlas des Civilisations” pag 42-43, articolul “Aux Origines De L’Europe – Rome” am dori sa relevam faptul ca nici pana acum institutiile noastre abilitate nu raspund la intrebari precum:

 1. Ce au relevat sapaturile efectuate pana acum la Sarmisetuza in legatura cu ce au distrus romanii si au aruncat in prapastie?
 2. Sapaturile de la Sarmisegetuza si din multe alte zone, constituie sursa de reevaluare a istoriei, sau doar sursa de averi ilicite si artefacte pentru muzeele lumii si colectiile particulare?
 3. Ce sunt tumuli (gorganele) doar vestigii ce urmeaza a fi explorate intr-un viitor imprevizibil, sau prin deschiderea (chiar autorizata) a acestora s-a creeat premiza furturilor, profanarilor si batjocurei?
 4. Deoarece sapaturile arheologice trebuiesc coroborate cu sapaturi in arhive si documente, ar putea de exemplu sa apara clarificari din informatii ce rezida prin testamentul lui Carol al II-lea?
 5. De ce nu s-au luat pana acum nici un fel de masuri impotriva celor ce au distrus cu buna stiinta vestigii ale civilizatii milenare de pe teritoriul vechii Dacii? Chiar si impotriva celor care au avut statut legal pentru a efectua sapaturi si au procedat fara pic de responsabilitate (exemplele sunt nenumarate in acest sens)! Cine este vinovat pentru aceasta?
  De ce nu se raspunde la aceste intrebari?
  Consideram ca unele raspunsuri ar putea fi date, daca de fiecare data la sapaturile arheologice ar participa echipe multidisciplinare in componenta carora ar intra obligatoriu si reprezentanti ai Ministerului de Interne, Serviciul Roman de Informatii si Ministerul Justitiei, iar rezultatele ar fi prezentate imediat opiniei publice.
  In acest context si pentru a sprijini un efort conjugat si transparent, ce sa se faca coordonat in baza unui program national, a carui coordonare si urmarire sa se efectueze de catre un organism international cu probitate cunoscuta si recunoscuta, noi am depus in anul 2008, la UNESCO, Domnului Director Jan Sadlak un Program de Reabilitare al Sarmizedetusa Regia, program ce il prezentam mai jos.
  Domnul director Jan Sadlak ne-a promis la vremea respectiva ca il va trimite la conducerea UNESCO, considerand proiectul nostru destul de interesant pentru a fi sprijinit.
  Precizam, ca la vremea respectiva, am trimis programul si la UNESCO Romania, domnului Alexandru Mironov, care la acea data detinea functia de secretar general in cadrul organismului.
  Fata de cele prezentate, asteptam opinii, puncte de vedere, propuneri si comentarii.

Fiind sfarsit de an, uram prietenilor nostrii si tuturor celor care ne-au contactat, un calduros
La Multi Ani!

SARMIZEGETUSA REGIA

PROGRAM   DE   REABILITARE

●  2007 – 2008 Crearea unui grup de lucru care să studieze întreg volumul de informaţii din publicatii ştiinţifice, literatură de specialitate, tablitele de la Sinaia şi alte surse; realizarea unui set de elemente de cunoaştere cu grad mare de credibilitate; difuzarea elementelor de cunoaştere pe site-ul propriu (sau blog); transmiterea elementelor de cunoaştere către structuri şi factori de decizie.

●  2008 Organizarea unui ciclu de “Mese Rotunde”, “Seminarii” etc, cu sprijin din partea instituţiilor din ţară şi eventual din străinătate

(ex: UNESCO, VATICAN etc.)

●  2008 Propuneri de circumscriere a activităţilor într-un program european.

●  2008 Datarea elementelor organice şi manufacturate prin metoda “Carbon                  14”, luminescentă sau paleomagnetică.

●  2008 Intervenţii către factorii de decizie pentru finalizarea reabilitării drumurilor şi căilor de acces existente şi pentru crearea de programe de vizitare permanentă a vestigiilor.

●  2009-2010 Iniţierea de demersuri care sa aibă ca finalitate introducerea întregii arii (cetaţi, sanctuare, ziduri, drumuri etc) în patrimoniul “UNESCO” şi “Patrimoniul Cultural Universal”.

●  2009-2012 Realizarea decopertărilor în întreaga arie, cu identificarea şi sortarea fiecărui element din piatră. Crearea unui program informatic, cu scanarea fiecărui element din piatra şi amplasarea virtuală a acestuia în fiecare construcţie; programul informatic va realiza în final o imagine corectă a întregii arii (cetaţi,sanctuare, turnuri, ziduri, drumuri) şi perspectiva sa tridimensionala.

●  2012-2013 Elaborarea de propuneri pentru organizarea activităţilor de reabilitare a sanctuarelor, prin programe specifice pentru fiecare edificiu şi transmiterea propunerilor către factorii de decizie.

● 2013-2018 Derularea activităţilor de reabilitare a edificiilor sanctuarelor, pe o perioada de maxim 5 ani.

●  2019 Inaugurarea sanctuarelor restaurate.

●  2019-2040 Reabilitarea in amsamblu a complexului Sermizegetusa Regia (cetate, ziduri, turnuri etc.).

●  2008-2040 Realizarea de filme pe toată perioada de activitate; realizarea unui hărţi digitale a întregului sit arheologic; difuzarea, cu sprijin UNESCO, a unora din aceste filme şi a hărţii digitale; implicarea mass-media interna si internationala in promovarea civilizatiei dacice; infiintarea unui grup de lucru care prin dezbateri sa aseze civilizatia dacica in dialog cu celelalte civilizatii antice: daci-celti; daci-romani; daci-greci; daci-sciti; daci-germanici.

●  2041 Inaugurarea întregului ansamblu.

Reclame