Interventie in cadrul „Congresului cadrelor didactice din România şi al cadrelor didactice române de peste hotare”.

27 – 30 august 2009 – Bucureşti
Doamnelor şi domnilor
Dragi români de seminţie dacă,
Vă multumesc pentru onoarea acordată, de a mă afla aici, alături de dumneavoastră la acest binevenit congres.

Sub egida acestuia, doresc să vă prezint o lucrare mai puţin obişnuită. Este vorba de traducerea unor texte aparute pe la 1875 la Sinaia, pe tăbliţe realizate cel mai probabil, iniţial, din aur, apoi prin bunăvoinţa regelui Carol I din plumb.

Prin efortul, bunăvoinţa şi cunoasterea domnului Stefanoski, avem interpretate 15 tăbliţe care încep să facă lumina în Istoria Românilor, a Daciei, şi a României oferind totodată şi o generoasă abordare în studiul originii limbilor.

Excelenţa sa dl. Branislav Stefanoski Al-Dabija a produs în opinia mea cea mai exactă traducere a celor 15 tăbliţe cu scriere veche în cartea deja   cunoscută  “Din Arhivele Daciei”; Această opinie, ce este impartăşită şi de cei în numele cărora mă adresez dumneavoastră, a animat şi lansarea cărţii ce a avut loc în luna decembrie 2008 la Fundaţia Europeană Nicolae Titulescu.

Însă, în opinia altora, care probabil nu au făcut studii aprofundate asupra tăbliţelor, scrierea de pe aceste tăbliţe este un fals realizat de Haşdeu. După alţii, scrierea reprezintă un fals al lui Densuşianu, alţii spun că este un fals al lui Rădulescu, iar alţii spun că aceste tăbliţe nici nu există. Precizăm că din cele 500 de tăbliţe descoperite iniţial, se pare că astăzi mai sunt doar 31 de tăbliţe la “Institutul de Arheologie Vasile Pârvan” cu toate că, în cartea sa, dl. Dan Romalo ne spune că a fotografiat circa 100 de tăbliţe. Cum au fost pierdute, sau răspândite celelalte, avem pentru moment doar informaţii trunchiate.

Revenind la autorul aici prezent, căruia îi mulţumim pentru excepţionala sa realizare, conchidem considerând că aceasta a oferit naţei noastre un reper concret asupra statutului său, şi posibilitatea (după cum spunea domnia sa) ca acesta “să înveţe…cine este”. După ce vom şti, probabil vom cunoaşte şi calea de urmat.

Credem ca dl. Branislav Stefanoski Al-Dabija, cu sprijinul Dumnezeului tuturor dacilor, nu se va opri aici, drept pentru care aşteptăm cu mare interes traducerea celorlalte tăbliţe şi viitoarelor sale dezvăluiri.

Să fie într-un ceas bun!

Grupul Discover Dacia

Reclame