Daca Tapae este trecatoare si daca Iordanes vorbeste clar despre doua trecatori peste Carpati, atunci cum se explica faptul ca cealalta trecatoare se numeste Boute

 Inseamna ca Tapae este trecatoare, iar Boute e un nume propriu

Dl. Romalo crede ca ambele sunt nume proprii si le localizeaza: Tapae la Tapia (langa Lugoj), iar Boute la Boutari, pe Valea Bistrei, langa Portile de Fier ale Transilvaniei

Si Boute ar putea fi localizat in fata trecatorilor. De exemplu Boita, pe Defileul Oltului si Bumbesti pe Defileul Jiului

Ce credeti despre Boute? E nume propriu sau nu?

Raspunsul Domnului Stefanoski:

Shi Tapae shi Boutas (Butae) suntu locatsie care se gasesc in fatsa trecatorilor.

Tot la fel shi singurile trecatoare asha se numesc: treacatoarea la Tapae shi trecatoarea la Butae.

Dar shi semantic numele Tapae shi Butae anseamna „treacatoare”, sau asocieaza pe „trecatoare”.

Pentru Tapae explicatsia o aveam data.

Pentru „Butae” tot la fel potem sa na legem de termine care au simasie de trecatoare sau „loc gol”, egz: „butoi, buteli, …..”, sau „butelnic” (instrument cu care se realizeaza „butoarca”).

„Butae” = „butoarca” in coroana de muntsi. Terminlu „butoarca” este cuvantul de baza.

Aici potem sa vorbim shi pentru „burta” care tot la fel este un largit loc in trecatoarea in corpul animalilor.

Legata de poziciile;

Dupu toate analize care le am facuta legate de razboile dacice, Tapae este pe valea Bistrei nainte de Portile de Fier, in fatsa trecatoriei (aceasta constatatsie este rezultatu numaiu de acea ce o avem de la istorici, dar shi de logica militara de realizare una ciocnire mijloc de doo marr grupatsiur, vorba este de masa de oamini care au nevoe de mai mare spatsiu, DAR SHI NEVOE DE POSIBILITATEA DACA LUPTA NU MERGE POZITIV, DE RETRAGEARE IN TRECATOAREA UNDE ESTE POSIBIL SA ORGANIZATS REZISTENTSA CU FOARTE MIC NUMER DE LUPTATORI) .

Pentru Butae nu pot cu sigura sa determinez, este in fatsa trecatorilei pe Jiului, sau pe Oltului. Acuma nu am nici un unic „sem” de care pot sa mi leg.

Daca respectam ca Iordanes erra notar care traia de dreapta parte de Dunare; pentru el prima treacatore este Valea Oltului, doua este Valea Bistrei. Eu nu u cunosc valea Jiului. De pe harta nu pot sa ved ca in vechime potea sa prezenta „trecatoare” numai pentru oamini shi cai, dar shi pentru mare  „comora”, cum shi machinile pentru destrugeare zidur, care mergea cu ei.

Iordanes vorbeashte pentru „COROANA DE MUNTSI” vizavi de Moesia peste Dunare (nu vorbeashte numai de colinele ojur de Lugoj shi Caransebesh).

Cat este cunuscuta Moesia in timpul al Iordanes erra pe toata lunzime de Dunare de Singidunum, incluziv in est shi Nicopole.

Reclame