1. Cohortele lui Traian, ce au invadat si s-au cantonat in Dacia, au beneficiat si de prezenta sotiilor militarilor, sau acestea au fost abandonate in imperiul Roman in locatiile din care proveneau militarii legiunilor si trupelor auxiliare ?

2. Cum se intelegeau „dacii liberi” cu dacii din cele trei provincii organizate de romani in zona cucerita de imperiu ? Dar imediat dupa retragerea romanilor, in ce limba se mai intelegeau acesti daci ?

3. Dupa cucerirea si ocuparea unei parti din Dacia de catre Imperiul Roman, care era ponderea persoanelor cu cetatenie romana fata de populatia bastinasa pe acel teritoriu ?

4. Militarii romani ce au fost lasati la vatra in Dacia, s-au casatorit si au intemeiat aici familii ?

5. Copiii, nascuti de catre femeile din Dacia, care s-au casatorit cu militarii de diverse natii din legiunile romane, sunt considerati „daci”, pentru ca traditia la noi este ca apartenenta copilului sa fie considerata „dupa mama” ?!?

6. Cunoscut fiind faptul ca militarii legiunilor romane si trupelor auxiliare, proveneau din diverse provincii (ex. Mauritania, Britania, Macedonia, Iudeea, Siria, Palmyra, Tracia – context in care acesti soldati nu pot fi banuiti ca fiind buni vorbitori de limba latina), ne intrebam in ce limba vorbeau copiii nou nascuti in Dacia de catre femeile dace care s-au casatorit cu acei militari?

7. In legatura cu problematica de mai sus ar mai aparea si urmatoarea dilema: deoarece, in general, copiii erau crescuti de mame, si nu de tati, ce erau ocupati cu „arta razboiului”, acesti copii vorbeau in mod curent si limba vorbita de catre tati (ce vorbeau diverse limbi, mai putin limba latina) sau vorbeau limba mamelor lor, adica limba care se vorbea in Dacia de catre bastinasi de cand se stiau ei pe acest teritoriu ?

8. Tot despre copii, in legatura cu care facem referirile de mai sus, se mai pune si urmatoarea intrebare: Copiii erau invatati „sa scrie” si in ce limba? deoarece acesti copii traiau in familii cu un statut social deosebit!

9. Din ce surse a aflat domnul Romalo Dan faptul ca tablitele de aur de la Sinaia, descoperite de Regele Carol I, au fost topite pentru a se finanta Razboiul de Independenta din 1877?

10. Cand au fost predate copiile in plumb ale tablitelor de aur de la Sinaia catre Instututul de Arheologie si de catre cine ?

Urmeaza in curand alte 10 intrebari.

Reclame